Nota de premsa

L’Àmbit B30 i la Regió d’Östergötland intercanvien experiències en el desenvolupament d’ecosistemes regionals innovadors

La trobada, celebrada a la ciutat sueca de Linköping, ha servit per explorar vies de col·laboració entre les dues regions per convertir-se en nodes productors de sinergies.

Una delegació d’Àmbit B30 encapçalada pel rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, i representants de l’Associació ha visitat l’East Sweden Business Region, ubicada a Östergötland (Suècia), per conèixer de primera mà el funcionament del seu ecosistema regional de desenvolupament econòmic i empresarial.

Aquesta iniciativa, endegada per l’Associació Àmbit B30 i la UAB, ha permès compartir coneixement i experiències en la creació i el funcionament d’ecosistemes regionals viables en benefici del creixement, desenvolupament i prosperitat dels territoris. També compartir bones pràctiques de les dues regions i posar en comú els reptes futurs dels ecosistemes territorials innovadors a la Unió Europea.

Josep Monràs, president de l’Associació Àmbit B30 ha explicat que “la visita s’emmarca en la voluntat que tenim des de l’entitat per conèixer, difondre i promoure l’intercanvi d’experiències amb altres iniciatives europees similars”. Per altra banda, Javier Lafuente, rector de la UAB, ha constatat la importància de “coordinar esforços amb l’objectiu de transformar el model social i econòmic de les regions, incrementant la seva resiliència per fer front als desafiaments de futur”.

La trobada ha tingut lloc a la ciutat de Linköping, situada a l’est de Suècia. Durant la visita s’han mantingut reunions amb la Regió empresarial de l’Est de Suècia (ESBR), l’agència pública de desenvolupament empresarial ALMI, la Universitat de Linköping, el Centre Regional d’Exportació, la incubadora LEAD i el Centre de Ciència i Visualització de la Imatge Mèdica (CMIV). De la mateixa manera, es va poder presentar als representants suecs l’Associació Àmbit B30 i el seu funcionament i treballs, la iniciativa Hub b30 i tot l’ecosistema de recerca i innovació situat al voltant de la B30.

 

Territoris amb similituds
La Regió d’Östergötland i el territori de la B30 comparteixen certes similituds que els converteixen en potents nodes de desenvolupament econòmic i empresarial, amb un fort component innovador. Amb una població de 450.123 habitants, la regió es posiciona com a espai capdavanter en polítiques públiques i iniciatives privades per potenciar la innovació i el creixement empresarial. La regió compta amb la Universitat de Linköping que genera un veritable ecosistema de recerca, innovació i emprenedoria junt amb els centres de recerca, clústers i parcs científics que s’hi situen.

La regió compta a més amb una plataforma amb característiques comunes a l’Associació Àmbit B30. A Östergötland, els actors que treballen pel creixement econòmic col·laboren en una iniciativa col·laborativa, l’East Sweden Business Region (ESBR). La plataforma, coordinada per la Regió d’Östergötland, agrupa 50 organitzacions de promoció empresarial, inclosos els 13 municipis, la Universitat de Linköping, parcs científics i clústers, la incubadora empresarial LEAD i Almi. La comunitat empresarial està representada a través de la Cambra de Comerç de l’est de Suècia, i organitzacions com Företagarna i Skill.