"Àmbit B30: El documental"

La televisió ‘Vallès Visió’ i La ‘Xarxa de Comunicació Local’ van realitzar l’any 2018 el documental setmanal de divulgació Àmbit B30, una sèrie de 13 capítols  on s’inclouen reportatges i entrevistes amb protagonistes de les diferents àrees d’innovació, recerca, innovació, emprenedoria i empresa que conformen l’Associació i l’àmbit de la B30.

L’objectiu d’aquests reportatges és donar a conèixer la importància de l’Àmbit B30 com a pol econòmic del sud d’Europa i apropar a tots els públics, de forma didàctica, les claus del futur del coneixement i la seva aplicació pràctica mostrant que part de la quarta revolució industrial s’està gestant al territori de l’Àmbit B30.

Capítols

Capítol 1

CAPÍTOL 1

El sincrotró Alba és un dels protagonistes del primer capítol d’Àmbit B30. Així, en aquesta primera entrega tindrem l’oportunitat d’endinsar-nos en una infraestructura d’alt valor científic, ja que és l’única font de llum de sincrotró del sud-oest d’Europa. Alhora, descobrirem algunes de les aplicacions d’aquest súper microscopi, que pot ser molt útil per a les empreses, tal com constatarem de la mà de Henkel.

L’estrena d’Àmbit B30 també ens servirà per presentar l’associació que dóna nom a la sèrie i per entendre les claus de l’economia del coneixement, gràcies a les explicacions del professor d’Economia i Política Regional i Urbana de la UAB, Joan Trullén.

A més, l’emprenedoria tindrà el seu espai: viurem la sessió Cafè Aventura, un fòrum que dóna impuls a noves empreses, com Sensing Solutions, un cas d’èxit en què els seus fundadors han desenvolupat un sistema intel·ligent contra la legionel·la.

Capítol 3

CAPÍTOL 3

Zanini és una de les empreses que visitarem en aquest capítol d’Àmbit B30. Aquesta indústria de components de l’automoció ens obrirà les portes del seu departament d’R+D i ens ensenyarà el procés de fabricació d’una de les darreres innovacions que ha desenvolupat per embellir i millorar el funcionament dels radars dels cotxes. Durant el mateix capítol, també tindrem l’oportunitat d’apropar-nos a dos centres tecnològics: Leitat i Eurecat, on descobrirem el laboratori compartit Eurecat-B.Braun, amb equipaments que permeten recercar sobre nous tipus de plàstics que poden tenir aplicacions ben curioses, com ara el fil quirúrgic amb què suturen els cirurgians.

D’altra banda, veurem un desodorant natural capaç d’acabar amb la mala olor que es produeix una depuradora, de la mà d’Aeris, spin-off de la UAB responsable de crear la tecnologia que ho fa possible. I, a més, conversarem amb Antoni Garrell, director general de la Fundació del Disseny Tèxtil i vicepresident de Fundació per la Indústria, que ens parlarà de robots i molt més.

Capítol 5

CAPÍTOL 5 

Aquesta edició, Àmbit B30 mostrarà exemples d’ús de la digitalització i impressió en 3D, de la mà d’Asorcad, una enginyeria experta en l’aplicació d’aquestes tecnologies, que s’emmarquen en la indústria 4.0. Però, per tal d’aprofundir més en aquest concepte i entendre què representa entrevistarem a Joan Guasch, expert d’Eurecat en aquest camp. Guasch ens parlarà del que ja es considera com a quarta revolució industrial, mentre que, d’altra banda, Núria Aymerich, secretària general del Gremi de Fabricants de Sabadell i del CIESC, ens aportarà la seva visió dels lideratges en aquest nou paradigma.

En aquest capítol també tindrem l’oportunitat de visitar Amber, un laboratori únic a Europa, on la UPC i empreses com SBI Connectors investiguen sobre els nous reptes en el transport de l’energia. I, a més, acompanyarem en la seva estada a Esteve a un estudiant del màster que aquesta farmacèutica i la UAB realitzen en col·laboració.

Capítol 7

CAPÍTOL 7

Àmbit B30 ens proposa, en aquesta ocasió, reflexionar entorn de l’arquitectura, acompanyats pel director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), Albert Cuchí; a més, entrarem en alguns dels prototips d’habitatges dissenyats des de Sant Cugat i descobrirem que és possible construir edificis autosuficients i amb capacitat de transformació social.

En aquest capítol també entrevistarem la directora general de l’Associació Empresarial de l’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL), Rosa Fiol, i anirem fins a la Seat, on constatarem l’aposta de la companyia pel vehicle connectat i la indústria 4.0.

Finalment, l’empresa derivada de l’ICN2, Paperdrop Diagnostics, ens ensenyarà el desenvolupament que ha impulsat: unes tires de paper que permeten fer analítiques, gràcies a la nanotecnologia.

Capítol 9

CAPÍTOL 9 

En aquest capítol d’Àmbit B30 ens submergirem en l’economia circular. El coordinador de la càtedra UNESCO de Sostenibilitat ens exposarà les principals característiques d’aquest model i, per exemplificar-ne algunes pràctiques, visitarem un centre de recerca que n’és referència: l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB. A més a més, ens aproparem a una de les empreses a qui l’ICTA ha ajudat a ecodissenyar: Santa&Cole, que ja treballa en elements urbans per a ciutats intel·ligents.

Alhora, Àmbit B30 serà testimoni d’un tipus d’innovació diferent, la que es viu al laboratori de la Biblioteca Valloperes de Sant Cugat del Vallès; una localitat on també entrevistarem l’exalcaldessa i expresidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.

Capítol 11

CAPÍTOL 11 

Aquesta edició, Àmbit B30 ens aproparà un descobriment esperançador: el fàrmac desenvolupat per l’spin-off Nanoligent. Es tracta d’una nanomedicina dissenyada per acabar amb la metàstasi, i que sorgeix de les investigacions portades a terme en col·laboració per investigadors de la UAB i l’Institut de Recerca de Sant Pau. A més, en aquest capítol coneixerem en Yumi, un robot col·laboratiu creat per la multinacional ABB; des de la seva seu de Sant Quirze del Vallès ens introduirem en aquesta nova família de robots, dissenyats per convertir-se en companys de feina dels humans. De tecnologia i de recerca, també en parlarem amb Lluís Gil, sotsdirector d’Empresa i Recerca de l’ESEIAAT de la UPC, un campus des del qual aprendrem les possibilitats d’innovació que ofereix la computació; ens ho mostrarà el grup Tuareg, que realitza simulacions amb aplicacions per a la indústria de l’automòbil i de l’aviació. Finalment, Àmbit B30 s’acostarà a Martorell per conversar amb l’expresident de Localret, l’alcalde de la població, Xavier Fonollosa, qui avaluarà la situació de les infraestructures en telecomunicacions al territori.

Capítol 13

CAPITOL 13 

En aquesta entrega, Àmbit B30 visitarà Eurecat, el centre tecnològic més important de Catalunya, i n’entrevistarà el director, Xavier López. Alhora, ens obrirà les seves portes un dels grups de moda més importants del món: Mango. La firma ens explicarà algunes de les iniciatives que ha començat a implementar a favor de la sostenibilitat; algunes d’elles formen part de l’economia circular, un model que tractarem també a través de la Fundació Fòrum Ambiental i del projecte que impulsa l’associació Àmbit B30.

D’altra banda, Àmbit B30 exposarà què hem d’entendre per ciutats intel·ligents i, per il·lustrar-ho, ens aproparem a la xarxa tecnològica creada per la cooperativa Xobbcoop, que permet a les persones cegues tenir millor informació del seu entorn. D’aquesta manera, descobrirem el potencial que guarden les ciutats intel·ligents i reflexionarem també sobre els reptes que plantegen, de la mà del psicòleg social i investigador de la UAB, Miquel Domènech.

Capítol 2

CAPÍTOL 2 

Aquest capítol, mostrarà que ja és possible fabricar ulleres totalment personalitzades; ho ha aconseguit l’empresa Horizons Optical amb un projecte trencador, basat en el coneixement i en la tecnologia, com la impressió en 3D. La recerca aplicada també és l’objecte de treball d’Inkemia IUCT; en aquest capítol entrevistarem un dels responsables del centre, que ens ajudarà a entendre què és la biotecnologia. A més, aprofitarem per visualitzar un exemple d’aquest camp de coneixement, àmbit d’expertesa del CRAG; visitarem aquest centre de recerca capdavanter, on descobrirem que, en un futur, els vegetals podrien canviar de color per incrementar els beneficis que ens aporten.

Finalment, en aquesta entrega d’Àmbit B30 farem balanç de la situació dels polígons a Catalunya i viatjarem fins a Seròs per acompanyar un grup d’estudiants d’Enginyeria de Vehicles Aeroespacials de la UPC de Terrassa; allí tindrem l’oportunitat de presenciar el seu experiment, basat en l’enlairament d’un globus sonda fins a l’estratosfera.

Capítol 4

CAPÍTOL 4

En aquest capítol d’Àmbit B30 parlarem del vehicle autònom per intentar descobrir quan serà una realitat i què representarà. Ens aproparem al Circuit de Catalunya per abordar-ho amb la indústria i al Centre de Visió per Computador de la UAB, un centre de recerca on els ulls són substituïts per càmeres i el cervell, per intel·ligència artificial.

D’altra banda, l’empresa de base tecnològica Neos Surgery, participada pel centre tecnològic Eurecat, ens explicarà les seves darreres innovacions en neurocirurgia, mostrant-nos alguns dels sorprenents dispositius que han desenvolupat.

Alhora, també entrevistarem el director del Parc de l’Alba, Pere Solà, i coneixerem les últimes inversions que la indústria farmacèutica Merck ha realitzat a Mollet del Vallès. Finalment, conversarem amb un representant de Comissions Obreres per preguntar, entre altres aspectes, com estan vivint els sindicats els canvis actuals.

Capítol 6

CAPÍTOL 6 

En aquesta entrega, Àmbit B30 ens descobrirà alguns dels grans avenços que els científics estan aconseguint de la mà de les plantes, a través de dues start-ups a qui el grup Inkemia ha contribuït a finançar. D’una banda, Bioo, que ha aconseguit generar electricitat mitjançant la fotosíntesi de les plantes; i, de l’altra, Vytrus Biotech, que cultiva cèl·lules mare vegetals amb grans capacitats.

També visitarem l’ICN2 per apropar-nos a la nanotecnologia i entrevistarem Ramon Alberich, vicepresident de la Cambra de Comerç de Sabadell.

Finalment, aquest capítol ens permetrà conèixer un exemple de simbiosi industrial, on un residu esdevé matèria primera, a través d’una empresa de Granollers, ciutat on s’ha impulsat un programa per potenciar aquesta branca de l’economia circular.

Capítol 8

CAPÍTOL 8 

En aquesta entrega, Àmbit B30 ens porta fins a l’Advanced Factories, una fira anual que reuneix els líders industrials i les tecnologies més avançades del sector. La trobada ens servirà per conèixer quins són els nous perfils professionals que necessita la indústria, mancada de treballadors preparats per acompanyar els canvis cap a la digitalització. Alhora, en aquest capítol ens obrirà les portes una empresa puntera en aquest camp: HP. La companyia ens ensenyarà les seves impressores 3D, que ja permeten fabricar en tres dimensions, i que s’han desenvolupat a Sant Cugat del Vallès.

A més, anirem fins al campus de la UPC de Terrassa per conèixer Beamagine, una spin-off de la universitat, que ha creat una càmera que escaneja l’entorn a temps real; una tecnologia que apropa més l’arribada del vehicle autònom.

D’altra banda, conversarem amb el secretari comarcal de la UGT al Vallès Occidental, José Luis Fernández, i escoltarem les reflexions de l’actual rector de la UAB, Javier Lafuente, sobre el paper social de la recerca.

Capítol 10

CAPÍTOL 10 

En aquesta entrega Àmbit B30 mostrarà un nou sistema de descontaminació ideat per la UPC, que permet decolorar les aigües de tintura de la indústria tèxtil, tal com ens explicarà l’empresa Grau SA, que l’està validant. Es tracta d’un exemple de transferència de coneixement, justament l’objectiu del Hub B30; en aquest capítol d’Àmbit B30 també tindrem l’oportunitat d’assistir a un Brunch d’Innovació impulsat per aquest node, on investigadors, experts tecnològics i empresaris abordaran les tendències i necessitats de futur de l’envasat de productes frescos.

A més a més, entrevistarem Caterina Biscari, la directora del sincrotró Alba, infraestructura científica de primer nivell. I coneixerem un exemple del servei que la tecnologia pot realitzar a les persones, a través d’un desenvolupament impulsat per la ciutadania: la cadira exploradora, un dispositiu que permet guanyar autonomia i mobilitat als infants amb pluridiscapacitat.

Capítol 12

CAPÍTOL 12

En aquest capítol Àmbit B30 s’introduirà en el programa Empenta de suport a empreses emergents innovadores; anirem a Esade Creapolis per assistir a la jornada en què els emprenedors presenten els seus projectes a possibles inversors, i coneixerem una d’aquestes iniciatives, la de Pista Negra Sports: unes botes aptes tant per esquiar com per caminar. Alhora, visitarem un cas d’èxit: Manzaning, start-up que va participar a l’Empenta de 2017 amb una aplicació adreçada al petit comerç, que ja utilitzen 150 botigues de barri i 8 mercats municipals.

En aquesta entrega també entrevistarem el gerent d’Innovació d’Acció, Joan Sansaloni, i podrem veure el dispositiu neuronal creat a l’IMB-CNM del CSIC, un desenvolupament de grafè que pot obrir la porta a conèixer el cervell com mai abans havia estat possible. Finalment, aquesta setmana també conversarem amb el professor de la UAB Jordi Marquet, expert en transferència de tecnologia i innovació.

Una producció de: 

 

Amb la col·laboració de: