Al voltant de l’autovia B30 trobem un territori que agrupa entre molts actius el 25% de l’ocupació industrial de Catalunya, amb una diversitat d’empreses, organitzacions, institucions, parcs científics, centres d’investigacions o universitats, que el situen com una de les regions industrials amb més potencial innovador de Catalunya i d’Espanya.

Des de ja fa temps, observem en aquest territori industrial i innovador una forta tendència cap a una economia més eficient i resilient, el que constitueix una magnífica notícia i una oportunitat de consolidar el dinamisme que empreses i institucions de la B30 porten anys manifestant. Aquesta tendència s’aproxima a l’economia circular, un model econòmic orientat a l’assoliment de sistemes de producció i consum més eficients i resilients, que preservin els recursos dins d’un cicle continu i optimitzin el seu valor.

Per concretar aquesta voluntat, l’Associació Àmbit B30, que és un dels fars que lidera l’estratègia de col·laboració entre tots els agents i institucions en aquest territori, va decidir l’any 2018 col·locar l’economia circular com un dels eixos estratègics de la seva horitzó 2018-2022, i llançar un programa per accelerar l’economia circular, de la mà de la Fundació Fòrum Ambiental, organització de referència que porta més de 20 anys treballant per la sostenibilitat des de la col·laboració publicoprivada, amb la participació de Circle Economy i Inèdit a la primera fase del projecte.

Després d’un any i mig de treball, hem construït una visió, identificat els quatre sectors amb major potencial de circularitat (química fina – metall – agroalimentari – packaging) i definit setze estratègies concretes i avaluables. Però també hem constatat que aquest exercici d’intel·ligència col·lectiva que és l’economia circular, requereix generar confiances, desplegar complicitats, reforçar experiències i escalar-les, visibilitzar bones pràctiques i saber comunicar-les, cooperar i, en definitiva, dotar la B30 de les bases que ajudin a multiplicar els esforços i la feina que els municipis, les empreses, els agents econòmics i socials, les universitats i centres tecnològics, entre molts agents, vénen desenvolupant per vertebrar el territori i capturar el seu potencial.

Per això iniciem ara una segona fase per avançar en aquest afany col·lectiu donant continuïtat a la feina feta i que desenvoluparem al llarg del 2021, amb un ambiciós programa sota la marca XACB30, Xarxa d’Acció Circular de la B30, amb el suport i la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Podríem preguntar-nos si en aquests moments complexos, plens d’angoixa, incerteses, i d’urgències, davant d’una situació que per dies ens desborda, l’economia circular, és a dir treballar per transformar la manera en què produïm i consumim i avançar cap a una economia i un territori més resilients, no podria esperar a millors temps. Però des d’una òptica de l’ús dels recursos i les seves conseqüències directes sobre el clima i les persones, la urgència és immediata i l’emergència climàtica no ens dóna opcions i ens obliga a l’acció. Existeix a més un ampli consens en què la digitalització i l’economia verda i circular, constitueixen els eixos de la recuperació i la reindustrialització d’Europa i un ineludible compromís en l’horitzó de l’any 2050.

Convertir l’economia circular en una de les palanques de canvi i de progrés, i fer-ho d’una manera justa per repartir els seus potencials beneficis, sembla sens dubte una decisió intel·ligent i oportuna. La Comissió Europea així ho veu i els recursos financers que han de venir ho avalaran.

Acabo com podia haver començat: tots els territoris i en general tots els grans projectes a la vida, necessiten d’un relat i l’economia circular és un dels elements que poden construir la identitat del territori de la B30, i l’Associació B30 treballarà per que així sigui. Ara és el moment.

 

Leandro Barquín, director de la Fundació Fòrum Ambiental