Nota de premsa

“L’oportunitat de liderar la transformació cap a la nova economia” | Pere Navarro

L’arribada de la pandèmia de covid-19 ha tingut un gran impacte econòmic i social a tot el món i, inevitablement, també al nostre territori. Els darrers mesos hem pogut comprovar com el nostre entorn ha canviat de manera significativa, accelerant una evolució que ja s’estava fent cap a noves formes de produir, consumir, comunicar-nos o relacionar-nos.

L’eix metropolità B30 sempre ha estat un referent en el desenvolupament de la indústria i, davant d’aquesta situació, té l’oportunitat de reafirmar la seva posició mitjançant la necessària transformació cap a la nova economia, més sostenible i digital.

Com a territori tenim totes les eines necessàries per convertir-nos en un referent per a tot el món, ja que comptem amb un ric teixit empresarial, una indústria consolidada i una àmplia xarxa de centres universitaris i d’investigació de prestigi nacional i mundial.

Les noves tecnologies han estat la clau d’aquest canvi i, en aquest sentit, ara és més necessari que mai reforçar la col·laboració público-privada per incorporar-les a les empreses amb l’objectiu de liderar la indústria 4.0.

L’any 2019, des del Consorci de la Zona Franca, vam establir els nostres eixos estratègics: desenvolupament econòmic, innovació i sostenibilitat. Sense saber què ens deparava el 2020, els tres pilars segueixen essent essencials actualment per dur a terme projectes innovadors, que permetin reactivar l’economia.

En aquest context, i posant en valor les aliances público-privades, el 2019 vam inaugurar la 3D Factory Incubator, la primera incubadora d’alta tecnologia d’impressió 3D d’Europa, fruit de la col·laboració entre el CZFB i Leitat i amb el recolzament de les càmeres de comerç. Les instal·lacions s’han convertit en una referència per al desenvolupament de la indústria 4.0 i, gràcies al seu èxit, acabem d’ampliar-les dels 600 m2 als 1000 m2 per poder incubar a més empreses. En la mateixa línia, durant el primer semestre de 2020 inaugurarem el DFactory BCN, un hub tecnològic, que actuarà com a pol d’atracció d’empreses de tot el món, que vulguin establir-se a l’àrea metropolitana de Barcelona per explotar els seus projectes relacionats amb la indústria 4.0.

És important fer una aposta conjunta del territori per a la innovació, que garantirà la creació de llocs de treball de qualitat, i per la sostenibilitat, factor clau en el desenvolupament de l’economia del futur. Així mateix, les empreses i institucions hem d’estar alineades en la integració i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per la ONU, ja que són la base de la nova economia.

Per poder seguir essent competitius, davant l’avenç de la digitalització, una vessant fonamental a treballar és la creació d’una oferta formativa, que doni resposta a les noves necessitats, així com establir nous espais per compartir coneixement i crear sinèrgies. Mitjançant l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona i Correus, des del CZFB crearem un centre de formació “a la carta”. D’aquesta manera, a més de cobrir la demanda de nous perfils per a les empreses del territori, oferirem als joves, principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona, l’oportunitat d’accedir a un ensenyament tecnològic, que els permeti comptar amb un valor afegit a l’hora d’incorporar-se al mercat de treball actual.

En aquest marc, des del CZFB hem creat també la Barcelona New Economy Week (BNEW), un esdeveniment híbrid de caràcter internacional amb l’objectiu de treballar des de diferents sectors clau en els principals reptes i oportunitats de la nova economia i l’etapa post-covid. La primera edició de l’esdeveniment, celebrada el passat octubre, ja va situar a Barcelona com a capital de la nova economia. La segona edició, confirmada per l’octubre vinent, aglutinarà nous sectors i seguirà treballant per donar visibilitat al potencial de l’eix metropolità com una zona clau per establir-se i impulsar negocis basats en la digitalització i la sostenibilitat.

2021 arriba encara amb moltes incerteses, però hem d’estar convençuts del potencial que té l’eix B30 i el conjunt de la regió metropolitana per liderar la recuperació econòmica i seguir exercint un paper clau en la indústria no només de Catalunya sinó de tota Espanya.

 

Pere Navarro i Morera

Delegat Especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona